','

' ); } ?>

Μουντιάλ 2022 – Λατινική Αμερική: Η έκπληξη του Εκουαδόρ

Για δεκαετίες τα προκριματικά για το Μουντιάλ στη Λατινική Αμερική ήταν υπόθεση ενός καλοκαιριού με 6 έως 8 συναπτά παιχνίδια σε δύο ήτρεις ομίλους κατά την θερινή διακοπή των πρωταθλημάτων. Αυτό το σύστημα διεξαγωγής όμως αποδεικνυόταν όλο και πιο επισφαλές για τους «μεγάλους» με αποκορύφωμα το 1993 όταν η Αργεντινή χάνοντας απ’ την Κολομβία χρειάστηκε να παίξει μπαράζ με την Αυστραλία για να εξασφαλίσει τελικά το εισιτήριο της για το Παγκόσμιο κύπελλο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έτσι η συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής από τα προκριματικά για το Μουντιάλ του 1998, αποφάσισε να θεσπίσει ένα κανονικό πρωτάθλημα σε δύο γύρους με διετή διάρκεια και αγωνιστική δράση σχεδόν κάθε μήνα προς απελπισία των ευρωπαϊκών συλλόγων που απασχολούν την πλειοψηφία των Λατίνων σταρ. Παρότι το παρόν σύστημα είναι βαρύ, εγγυάται μεγάλο πλεονέκτημα για τις δυνάμεις της περιοχής που δε ρισκάρουν πια να πληρώσουν μια πρόσκαιρη αγωνιστική κάμψη με αποκλεισμό.

Εξάλλου δίνεται η ευκαιρία στους εκλέκτορες να συγκεντρώνουν τακτικά τα αστέρια τους ενώ οι διπλές (εβδομαδιαίες) αγωνιστικές περιορίζουν τα ταξίδια επιμηκύνοντας τις περιόδους που έχουν στη όλους τους παίκτες στη διάθεση τους. Είναι ενδεικτικό ότι από την υιοθέτηση αυτής φόρμας κι έπειτα η Αργεντινή, η Βραζιλία και εσχάτως η Ουρουγουάη προκρίνονται συνέχεια με χαρακτηριστική άνεση.

Προκριματικά Μουντιάλ 2022: Ο δρόμος για το Κατάρ

Στο Μουντιάλ του Κατάρ, η Λατινική Αμερική, θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, από μόλις τέσσερεις χώρες, καθώς το Περού (που τερμάτισε 5ο) αποκλείστηκε (στα πέναλτι) στο μπαράζ από την Αυστραλία. Βραζιλία και Αργεντινή προκρίθηκαν με την αναμενόμενη ευκολία, η Ουρουγουάη τα κατάφερε με ένα ντεμαράζ 4 νικών στο τέλος, ενώ η έκπληξη στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, θα είναι η παρουσία του Εκουαδόρ.

Μουντιάλ 2022 – Η τελική βαθμολογία των Προκριματικών της Λατινικής Αμερικής

Η Ουρουγουάη με την πολύτιμη κληρονομιά του Όσκαρ Ταμπάρεζ, ο οποίος την είχε ήδη οδηγήσει στο μουντιάλ του 1990 παραμένει πάντα ένα μυστήριο. Η με διαφορά μικρότερη πληθυσμιακά (3,4 εκ. κάτοικοι) χώρα που έχει κερδίσει παγκόσμιο τίτλο, διεκδικεί συστηματικά το Copa America και εκμεταλλεύεται στο έπακρο το θρυλικό στάδιο Centenario στο Μοντεβιδέο που προκαλεί δέος σε κάθε αντίπαλο.

Ο Ντιέγκο Αλόνσο που διαδέχθηκε τον Ταμπάρεζ στον πάγκο, δεν χρειάστηκε να αλλάξει σχεδόν τίποτα. Ο προκάτοχος του είχε φροντίσει ήδη να δώσει ποδοσφαιρικές παραστάσεις στη νέα φουρνιά, παρακολουθώντας στενά και δίνοντας ευκαιρίες σε παιδιά από την Under-20 ενώ και μόνο το ότι το Μουντιάλ του Κατάρ θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα στην καριέρα των “Διόσκουρων” Έντισον Καβάνι και Λουίς Σουάρεζ, καθιστά τη διοργάνωση ορόσημο.

Η δε πρόκριση του Εκουαδόρ, μπορεί να ακούγεται σαν έκπληξη, αλλά μόνο αναπάντεχη δεν είναι. Με την αυστηρή φιγούρα του Γκουστάβο Αλφάρο να επιβλέπει άγρυπνα και την παραμικρή λεπτομέρεια, έχει φτιάξει μία πολύ δεμένη ομάδα που συνδυάζει δύναμη και ταλέντο, με κύριο όπλο το “transition game” στην αντεπίθεση. Και μόνο το γεγονός ότι ο χαρισματικός προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας Τίτε, τους έχει χρίσει σαν την πιθανή μεγάλη έκπληξη του Μουντιάλ του Κατάρ, τα λέει όλα…