','

' ); } ?>

Το Μουντιάλ του μέλλοντος μας

Προφανώς και δεν την γλυτώνουμε με τίποτα πλέον, την επικείμενη εκφυλισμένη εκδοχή του Μουντιάλ 2022 που θα διεξαχθεί καταχείμωνο και χωρίς αλκοόλ και γιγαντοοθόνες στις πλατείες, στο Κατάρ. Είναι όμως σχεδόν βέβαιο πλέον, ότι τουλάχιστον για την επόμενη 8ετία, δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε ανάλογη, “κακέκτυπη έκδοση” του Παγκοσμίου Κυπέλλου και ότι τα μουντιάλ του μέλλοντος μας, θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή στην κανονικότητα!

Κατ’ αρχάς το επόμενο Μουντιάλ, μετά το Κατάρ, θα επιστρέψει το καλοκαίρι του 2026 σε 16 πόλεις σε τρεις πολιτείες της Βορείου Αμερικής – 60 αγώνες, μεταξύ των οποίων οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και ο τελικός, θα διοργανωθούν στις ΗΠΑ ενώ τα γειτονικά κράτη Καναδάς και Μεξικό θα φιλοξενήσουν το καθένα από 10 αγώνες. Θα έχουμε λοιπόν την πρώτη διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί σε τρεις χώρες.

Τα φρέσκα καλά νέα όμως είναι, το ότι κατά πάσα πιθανότητα στο ίδιο μοντέλο, θα διεξαχθεί και το Μουντιάλ 2030. Μετά από μία διεξοδική συνδιάσκεψη στην Ασουνσιόν, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη και Χιλή ανακοίνωσαν χθες την κοινή τους υποψηφιότητα, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, που θα αποτελέσει και το “ιωβηλαίο” της διοργάνωσης.

Βασική αντίπαλος στη Λατινοαμερικάνικη υποψηφιότητα, είναι η επίσης κοινή υποψηφιότητα των χωρών της Ιβηρικής, με Ισπανία και Πορτογαλία, να τρέφουν νόμιμες ελπίδες, ότι θα είναι αυτές που θα φιλοξενήσουν την επετειακή διοργάνωση, μιας και η προηγούμενη θα έχει λάβει χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Αυτό και μόνο, θα αρκούσε για να χρίσει φαβορί την “ευρωπαϊκή” υποψηφιότητα, η οποία ευνοείται επίσης και από οικονομικούς και εμπορικούς παράγοντες. Παραδόξως, δεν υπάρχουν ακόμη προγνωστικά Μουντιάλ και αποδόσεις από τους μπουκ, για το ποια δέσμη χωρών να κερδίσει την διοργάνωση του Μουντιάλ του 2030.

Εξάλλου, “είναι πολλά τα λεφτά” και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα συμβεί – με πιο τρανό παράδειγμα την ανάθεση του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, μέσα στο καταχείμωνο, χωρίς αλκοόλ και γιγαντοοθόνες στις πλατείες…