','

' ); } ?>

Ο Ελέφαντας στο σαλόνι

Ο ελέφαντας είναι συνήθως στρογγυλοκαθισμένος στον καναπέ του σαλονιού και διαβάζει αμέριμνος την εφημερίδα του, λέει συχνά ένας φίλος. Το θέμα είναι πως στην εποχή της ακατάσχετης πληροφορίας, είμαστε τόσο απασχολημένοι με το να “διυλίζουμε τον κώνωπα”, που συνήθως δεν τον παίρνουμε καν χαμπάρι, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται.

Γιατί το πιο δύσκολο πράγμα στη σημερινή εποχή της απόλυτης ταχύτητας και επιδερμικής προσέγγισης των πραγμάτων (σε οποιονδήποτε τομέα), με μοναδικό γνώμονα το άμεσο αποτέλεσμα – το πιο δύσκολο είναι να κοντοσταθείς και να παρατηρήσεις με τον περίγυρο, απαλλαγμένος από τις παρωπίδες των προκαταλήψεων σου, με τη φρέσκια ματιά ενός ξένου. Τότε, θα καταλάβεις ότι ακόμη και οι ελέφαντες χαμογελούν…

Αυτή ακριβώς είναι και η μεθοδολογία της παρούσας στήλης. Να κοντοσταθεί λίγο απέναντι στον ορυμαγδό των αναλύσεων των εκατοντάδων αγώνων κάθε ημέρας και των χιλιάδων λέξεων που τους συνοδεύουν και να μπορέσει να διακρίνει τον ελέφαντα στο σαλόνι. Βασίζεται δηλαδή στην “καλοσύνη των ξένων.

Την καλοσύνη των ξένων, οι οποίοι, έχουν κάνει όλη τη δύσκολη δουλειά, το ειδησεογραφικό σκάψιμο και την παρουσίαση των match previews μαζί και την εκτίμηση τους, αλλά κάπου μέσα στη σπουδή τους να ανταποκριθούν σε όλο και μεγαλύτερο όγκο δουλειάς, περιδινούμενοι στους ιλιγγιώδης ρυθμούς της εποχής, “ξέχασαν” να δουν τον ελέφαντα να τους γνέφει με την προβοσκίδα του…

Και το πιο εκπληκτικό είναι ότι έχουν κάνει την πιο σκληρή δουλειά, έχουν ήδη μόνοι τους ενώσει τις τελείες για να εμφανιστεί η υπομειδιούσα μορφή του ελέφαντα. Το έχουν κάνει με τις λέξεις τους και το έχουν ενσωματώσει στην ανάλυση τους. Για αυτό και το μεγαλύτερο κομμάτι του κάθε σημειώματος μας, θα βρίσκεται εντός εισαγωγικών. Ακριβώς επειδή βασιζόμαστε στο απαύγασμα της εξαιρετικής δουλειάς τους…

Η value bet ευκαιρία της Γκρέμιο

Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, η Γκρέμιο έχει υποβιβαστεί στη Β΄ Εθνική. Εντάξει, θα μου πεις ότι εδώ είχε υποβιβαστεί και το Αμβούργο και ο Πανιώνιος παίζει στη Γ΄ Εθνική, αλλά το να παίζει η ομάδα του Πόρτο Αλέγκρε που ανέδειξε τον μεγαλύτερο παίκτη της τελευταίας 25ετίας (ναι, ο Ροναλντίνιο είναι!) δεν το θέλει κανείς.

Το δε να μην επανέλθουν απευθείας πίσω στην μεγάλη κατηγορία, δεν θέλουν καν να το φαντάζονται πρώτοι οι παίκτες της, καθώς ήδη στην περσινή καταστροφική σεζόν του υποβιβασμού, γνώρισαν πολλάκοις την μήνη των οπαδών τους, οι οποίοι αφού εισέβαλλαν στον αγωνιστικό χώρο και διέλυσαν μέχρι και την οθόνη του VAR, τους περίμεναν και για “κουβεντούλα” στο πάρκινγκ, δίπλα στα σπασμένα αυτοκίνητα τους.

Φέτος όμως τα πράγματα είναι εμφανώς καλύτερα και οι παίκτες της Γκρέμιο έχουν ήδη χτίσει μια διαφορά ασφαλείας 7 βαθμών από τη γραμμή της ανόδου και απόψε έχουν ιδανική ευκαιρία να τη διευρύνουν κόντρα στην προβληματική Σαπεκοένσε των 3 νικών σε 16 αγώνες (3-5-8) – πόσο μάλλον όταν είναι η μακράν χειρότερη εντός έδρας ομάδα της Serie B με μόλις 1 νίκη σε 9 ματς! (1-3-5, 7-13 τέρματα).

” Αν ρίξει μία ματιά κανείς στο εκτός έδρας ρεκόρ της «ιμορτάλ» θα δει ένα ωραιότατο 1-8-1. Είτε παίξει χάλια, είτε καλά, κολλάει σε «Χ». Συζητούσαν πάρα πολύ πριν τα δύο εκτός έδρας με Μπρούσκε και Σαπεκοένσε για ευκαιρία δύο εκτός έδρας νικών σε δύο αναμετρήσεις στις οποίες δεν θα ταξιδέψει μακριά από το Πόρτο Αλέγκρε. Προσωπικά τους πίστεψα και τους έπαιξα στο 1-1 με την Μπρούσκε. Τους έκατσε να το κερδίσουν και πάλι κόλλησαν στο 1-1. Οπότε δεν είναι αξιόπιστη ομάδα μακριά από το Πόρτο Αλέγκρε.

Η Σαπεκοένσε έχει μία νίκη στο «Αρένα Κοντά» σε εθνικές κατηγορίες εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Και ποια κέρδισε για να σπάσει την κακοδαιμονία; Την κάκιστη εκτός έδρας Σαμπάιο με 3-1. Δεν πρόκειται να φέρω αντίρριση σε όποιον παίξει «Χ» στο 3,25 της Betsson. Οκ, κάποτε θα κερδίσει και εκτός έδρας η Γκρέμιο αλλά μέχρι να το κάνει και να αλλάξει συνήθειες, δεν είναι και άξια αποδόσεων στο 1,90-1,95 για να κερδίσει. Δεν θα την σπρώξουμε εμείς πνευματικά με την δύναμη της θέλησης για να το πράξει.

Match Money

Φυσικά και δεν θα την σπρώξουμε με τη δύναμη της θέλησης μάγκες. Όταν όμως αρχίσει να βγάζει τα φυσιολογικά διπλά που αντιστοιχούν στις εμφανίσεις της, δεν θα την ξαναβρούμε στο value bet 2,00 σε τέτοιες έδρες, αλλά μετά βίας στο 1,65…