','

' ); } ?>

Ποδοσφαιρικός Πολιτισμός

Σε λίγη ώρα αρχίζει το πολυαναμενόμενο παιχνίδι της Βίτσεφ Λοτζ με την Λέχια Γκντανσκ. Και λέω πολυαναμενόμενο, γιατί αφενός γιατί σηματοδοτεί την επιστροφή της ένδοξης ομάδας του Λοτζ (μετά από 8 χρόνια) στην Α΄ Εθνική και αφετέρου γιατί αποδείχθηκε ένα από τα καλύτερα bet της αγωνιστικής.

Φυσικά και αποδείχθηκε ένα από τα καλύτερα bet, αφού ο άσσος άνοιξε στο 3,30 και σχεδόν την ώρα έναρξης του ματς βρίσκεται μόλις στο 2,50. Τα δεδομένα είναι κρυστάλλινα και δεν μπορούσε να μην αφήσουν το “τζιρικό” αποτύπωμα τους και στις αποδόσεις.

Η Βίτζεφ έρχεται από μεγάλο διπλό στη Γιαγκελόνια και θα υποδεχθεί σε ένα γήπεδο που κοχλάζει (με το 90% των 18.000 θεατών να είναι κάτοχοι καρτών διαρκείας) μια ομάδα που έρχεται από την μεγαλύτερη απογοήτευση της ιστορίας της, την καταδικαστική εντός έδρας ήττα της Πέμπτης από τη Ραπίντ Βιέννης, στα πλαίσια του Κόνφερενς Λιγκ.

Το πόσο θα κοχλάζει όμως το γήπεδο απόψε, μπορεί να μας το πει η έγκριτη δημοσιογράφος, Maja Strzelczyk του Πολωνικού Canal +, η οποία την περασμένη εβδομάδα έγινε δέκτης του άκρατου “ενθουσιασμού” των χιλιάδων οπαδών της Βίτζεφ Λοτζ την ώρα που προσπαθούσε να πάρει συνέντευξη, με ακατανόμαστα εν χορώ σεξιστικά συνθήματα, του τύπου “δείξε μας να ακουμπήσουμε στα στήθη σου, μελαχρινή αγαπημένη Παναγιά” κοκ.

Το πιο ενδιαφέρον, όπως συνήθως σε μία τέτοια ιστορία, ήταν το αποτύπωμα της στην κοινή γνώμη και την εύλογη συζήτηση που ακολούθησε. Μπορεί η πλειοψηφία των φιλάθλων και των σχολιαστών να στηλίτευσε την αχαρακτήριστη συμπεριφορά των οπαδών της Λοτζ, δεν έλειψαν όμως και οι “κλασσικές” αντιδράσεις του στιλ, “το γήπεδο δεν είναι θέατρο” ή “δεν το χάλασε το γκομενάκι”…

Φυσικά η ευειδής Maja Strzelczyk, δεν “μάσησε”, συνέχισε απερίσπαστη τη δουλειά της και την επόμενη μέρα, ανέβασε το ακόλουθο σχόλιο στο twitter:

“Οι οπαδοί της Βίτζεφ επέστρεψαν στην Ekstraklasa και φαίνεται πως βρήκαν τον τρόπο για να εκβιάσουν το πεντάλεπτο της διασημότητας τους… Δεν είναι ότι προσβλήθηκα, αλλά ας αντιληφθούμε επιτέλους ότι οι καιροί έχουν αλλάξει, ο ποδοσφαιρικός πολιτισμός μας πρέπει επιτέλους να βελτιωθεί και θα ήταν πραγματικά σπουδαίο, να μην αφήνουμε πια το επίπεδο να πέφτει τόσο χαμηλά!”

Maja Strzelczyk, δημοσιογράφος Canal +

Το παρήγορο είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών της Βίτσεφ Λοτζ καταδίκασε την συμπεριφορά των “οργανωμένων”. Εξάλλου θα ήταν εντελώς παράδοξο για ένα τόσο μεγάλο και ιστορικό κλαμπ, που στις αρχές τις δεκαετίας του ’80 ανέδειξε τον μοναδικό Ζμπίγκνιεφ Μπόνιεκ, να συνεχίσει να στιγματίζεται από ανάλογες εκφάνσεις και να μετατοπίζεται το focus από μεγάλες νίκες όπως της προηγούμενης εβδομάδας ή η επικείμενη αποψινή!