','

' ); } ?>

Στοίχημα στο χαμένο Ελ Ντοράντο

Πέφτει η αυλαία της σεζόν 2022-23 με μικρό ενδιαφέρον από πλευράς value bet. Το στοίχημα όμως δεν τελειώνει ποτέ. Αφορμές να παίζεις θα βρίσκεις πάντα, από την Σκανδιναβία μέχρι τη Λατινική Αμερική.

Καθηγητής Μυστήριος – Δύο δρόμους έχει η ζωή

Αρκεί να κάνεις με την ίδια ευχαρίστηση που πίνεις μια μπύρα δίπλα στη θάλασσα. Να λες ότι θα χαζέψω το κουπόνι, θα διαβάσω λίγο την φόρμα και κάνα, δυο νέα και θα ρίξω το fun bet μου. Όλα good – και για σένα και για τις εταιρίες, ο ορισμός του ‘recreational’ παίκτη.

Υπάρχει βέβαια και ο πιο δύσκολος δρόμος – ολισθηρός και κακοτράχαλος και πάνω από όλα ασκητικός. Απαιτεί μέθοδο, συνέπεια, μελέτη, υπομονή, χοντροπετσιά και ατσάλινα νεύρα. Μπορεί να βγάζει στο El Dorado, οι περισσότεροι όμως που τον πήραν βρέθηκαν σε χαντάκια και χαράδρες.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το (κάθε) “Ελ Ντοράντο”, είναι πρωτίστως ένας τόπος της φαντασίας και της απληστίας μας. Αμέτρητες αποστολές έψαξαν να βρουν τον φανταστικό τόπο στον οποίο πίστευαν ότι υπήρχε χρυσός και ανεξάντλητα πλούτη αλλά δεν βρήκαν τίποτα. Η μανία των “κονκισταδόρες” για πλούτη έγινε η καταδίκη τους – μαζί δυστυχώς με των ιθαγενών.

Στοίχημα – Το χαμένο Ελ Ντοράντο

Αν λοιπόν ξεκινήσεις με το όνειρο του Ελ Ντοράντο, όπως οι Ευρωπαίοι κατακτητές στις ζούγκλες και τα βουνά της Νότιας Αμερικής, σε αναζήτηση της χαμένης “πόλης του χρυσού”, δεν θα βγεις πουθενά. Γιατί όλα τα ταξίδια είναι μάταια, αν εστιάζεις μόνο στο Ελ Ντοράντο.

Ο ευρωπαϊκός μύθος του Ελ Ντοράντο, του χαμένου τόπου του χρυσού που περίμενε την ανακάλυψη από έναν παράτολμο κατακτητή, ήταν η επιτομή της ατελείωτης δίψας των Ευρωπαίων για χρυσό, και της λαχτάρας τους να εκμεταλλευθούν αυτούς τους νέους τόπους για την αξία τους σε χρήμα.

Ο νοτιο-Αμερικανικός μύθος του Ελ Ντοράντο, αντιθέτως, αποκαλύπτει την αληθινή φύση της γης και των ανθρώπων της. Για αυτούς, το Ελ Ντοράντο δεν ήταν ποτέ ένας τόπος, αλλά ένας ηγέτης τόσο πλούσιος που υποτίθεται ότι κάλυπτε το σώμα του με χρυσό από την κορυφή μέχρι τα νύχια κάθε πρωί και το ξέπλενε σε μια ιερή λίμνη κάθε βράδυ.”

Στοίχημα – Πάμε ταμείο;

Τι κάνουμε τελικά εδώ; Πίνουμε μια, άντε δυο μπίρες στην παραλία ή ζωνόμαστε φυσέκια και προμήθειες και προσπαθούμε να διασχίσουμε φαράγγια και δάση που βγάζουν στο… χαμένο θησαυρό του Χουρσίτ Πασά; (για να το φέρω και λίγο στα δικά μας μέτρα).

Δεν υπάρχει, ούτε συνταγή, ούτε απάντηση. Ο καθένας κάνει αυτό που θέλει και του ταιριάζει. Αρκεί να έχει επίγνωση και να μην παρασύρεται από τις σειρήνες του παιχνιδιού και τον βομβαρδισμό των διαφημίσεων. Γιατί οι εταιρίες σε θέλουν να παίζεις ότι κινείται, παρασυρμένος από την υπόσχεση του Ελ Ντοράντο.

Μια ορθολογική πρόταση είναι η εξής. Εξειδικεύσου σε κάποιο άθλημα και δυο,, τρεις λίγκες που ξέρεις καλά και μπορείς να αφιερώσεις χρόνο να τις παρακολουθήσεις σαν να πρόκειται να δώσεις εξετάσεις. Σημάδεψε και τρεις, τέσσερεις ακόμη που κάνουν το ίδιο σε άλλες διοργανώσεις.

Και φτιάξε ένα μεθοδολογικό πλάνο – όπως φτιάχνεις μια διατροφή ή μια δίαιτα. Μια μπυρίτσα την ημέρα – ειδικά με λίγο ψαράκι – είναι πάντα μια χαρά. Και όταν μία στις τόσες, υπάρχουν μέρες που η εξειδίκευση σου (μαζί με λίγη βοήθεια από τους φίλους που έχεις διαλέξει), στοιχειοθετεί σοβαρό στοίχημα, ποντάρεις με διαφορετικό mindset.

Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται

Με το ταμείο, να γίνεται πάντα στο τέλος της σεζόν. Ταμείο, όχι φυσικά για τις μπύρες – αυτές δεν είναι ούτε κερδισμένες, ούτε χαμένες – είναι μικρή απόλαυση εκτός μπάτζετ – έναν καφέ την ημέρα, θα τον πιείς στην τελική. Είτε είσαι ο Καθηγητής Μυστήριος, είτε ο… Καθηγητής Μπατήριος!

Ταμείο κάνεις για εκείνες τις φορές που μετράς την αποτελεσματικότητα της μεθόδου και των χτυπημάτων σου. Τους 15-20 σοβαρούς αγώνες της σεζόν, όχι τις προπονήσεις. Και το κλειδί είναι να μην επηρεάζεσαι από πρόσκαιρα αποτελέσματα. Να μην σε πιάνει έπαρση στους θριάμβους, ούτε να καταβαραθρώνεσαι ψυχολογικά στις συντριβές.

If you can dream—and not make dreams your master;
If you can think—and not make thoughts your aim;
If you can meet with Triumph and Disaster
And treat those two impostors just the same;

Rudyard Kipling

Και επειδή ως γνωστόν, “μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται” θα επιμείνω δογματικά. Φτιάχνεις πλάνο, ακολουθείς αυστηρά μέθοδο, διαδικασίες και μπάτζετ χωρίς να επηρεάζεσαι από νίκες και ήττες. Δεν κυνηγάς τα “χαμένα”, ούτε αυξάνεις τη μίζα μετά από μεγάλες νίκες. Και κάνεις ταμείο μόνο στο τέλος της σεζόν.

Cup Final Value Bet

Για τους περισσότερους λοιπόν, η σημερινή πρέπει να είναι η τελευταία μέρα της σεζόν τους για στοίχημα. Με την τελευταία αγωνιστική της La Liga και της Serie, το ποδοσφαιρικό/στοιχηματικό ταξίδι της σεζόν 2022-23 φτάνει στο τέλος.

Και φτάνει στο τέλος, με καραμπινάτο “value bet” στον τελικό του κυπέλλου Πορτογαλίας. Όπου οι bookmakers αντιμετωπίζουν την εξαιρετική Μπράγκα του Artur Jorge, σαν να είναι η Αμαδόρα.

Το στοίχημα δεν είναι παιχνίδι πρόβλεψης, αλλά υπόθεση απόδοσης, δηλαδή πιθανοτήτων. Αν παίξουν δέκα φορές, σε πανομοιότυπες συνθήκες τελικό σε ουδέτερο Πόρτο – Μπράγκα, πόσες φορές θα κερδίσει η Πόρτο; Από τέσσερεις μέχρι τεσσεράμισι λέει ο Καθηγητής Μυστήριος.

Κάτι που σημαίνει ότι το εύρος της σωστής απόδοσης για τον άσσο της Πόρτο είναι από 2.22 έως 2.50! Η αγορά όμως τον έχει τιμολογήσει από 1.75 – 1.80! Η απόκλιση είναι τεράστια και συνιστά τον ορισμό του Value Bet.

Το σοβαρό στοίχημα, μοιάζει περισσότερο με μια μονομαχία τύπου Φαρ Ουέστ. Μονομαχία του παίκτη ο οποίος στέκεται απέναντι στον μπουκ. Με τη διαφορά πως η μονομαχία δεν κρίνεται από το ποιος θα τραβήξει πιο γρήγορα, αλλά από το ποιος έχει κάνει την ακριβέστερη εκτίμηση πιθανοτήτων.

Ο Παίκτης και ο Μπουκ

Θα μου πεις, μα είναι δυνατόν να κάνει ο παίκτης καλύτερη εκτίμηση πιθανοτήτων από τον μπουκ που έχει στη διάθεση του από analytics μέχρι τεχνητή νοημοσύνη; Δεν έχει νόημα να σου απαντήσω. Τέτοιες απαντήσεις, τις βρίσκει ο καθένας μόνος του.

Όχι στον δρόμο για το υποτιθέμενο Ελ Ντοράντο – αλλά στο δρόμο που έχει ο ίδιος χαράξει. Με αυτεπίγνωση και αίσθημα ευθύνης. Αυτή είναι η μόνη φιλοσοφία του Bet Therapy.

Φυσικά για το ποδόσφαιρο και το στοίχημα, ισχύει ότι και για τη ζωή συνολικά. Ποιος ξέρει γιατί να μας προορίζει το άμεσο μέλλον, από το καλοκαίρι μέχρι τη σεζόν 2023-24; Καλά να είμαστε, να το ανακαλύψουμε…

Value Bet Therapy – Καθηγητής Μυστήριος

🏆 19:15 Braga v Porto 1 DNB (3.30) ⚽ Portugal Cup Final

💡 Τα καλύτερα προγνωστικά στοιχήματος και τα value bet της ημέρας με την εγγύηση του Bet Therapy. Το στοίχημα αλλιώς.

🙏🏼 Ακολουθήστε το Bet Therapy στο Facebook, το Instagram και το Twitter.