','

' ); } ?>

Τα Value Bet του… Χότζα

Μια Παρασκευή καλέσανε τον Χότζα να κηρύξει στο τέμενος ενός χωριού. Όταν κάθισε στον άμβωνα του και ένοιωσε τα βλέμματα των χωρικών καρφωμένα πάνω του  ρώτησε: 

«Ξέρετε περί τίνος πρόκειται να σας μιλήσω σήμερα;»

«Όχι» απάντησε το πλήθος.

«Δεν έχω καμιά διάθεση να απευθυνθώ σε ανθρώπους που δεν ξέρουν για τι πράγμα θα τους μιλήσω» τους κατακεραύνωσε κι εξαφανίστηκε.

Το χωριό αναστατώθηκε και ντροπιασμένοι οι χωρικοί τον παρακάλεσαν να μιλήσει ξανά την επόμενη μέρα. Αυτή τη φορά όταν τους έκαμε την ίδια ερώτηση, σύσσωμο το χωριό απάντησε: «ΝΑΙ, ναι, αλήθεια γνωρίζουμε.»

«Έτσι λοιπόν, αφού ξέρετε ήδη τι πρόκειται να πω, δεν θα σπαταλήσω άλλο τον χρόνο σας» κι έφυγε πάλι βιαστικά.

Τώρα οι χωρικοί είχαν στ’ αλήθεια μπερδευτεί πολύ. Αποφάσισαν να προσπαθήσουν για μιαν ακόμη φορά και κάλεσαν τον Χότζα να αγορεύσει την επόμενη βδομάδα. Για μιαν ακόμη φορά τους απεύθυνε την ίδια ερώτηση:

«Ξέρετε περί τίνος πρόκειται να σας μιλήσω σήμερα;» Τώρα το χωριό ήταν προετοιμασμένο και οι μισοί απάντησαν «ΝΑΙ» ενώ οι υπόλοιποι «ΟΧΙ». Τότε ο Χότζας τους ορμηνεύει «Οι μισοί που ξέρουν περί τίνος πρόκειται να το πουν στους υπόλοιπους» κι εξαφανίστηκε και πάλι!   

Η μικρή αυτή παραβολή με το Νασρεντίν Χότζα δεν έχει καμία σχέση με το στοίχημα, χρήζει όμως πολλαπλών ερμηνειών και διδαγμάτων. Ας πούμε ότι δεν έχει νόημα να μιλάς καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη προαποφασίσει και στην ουσία κρατούν τα αυτιά τους κλειστά.

Ή από την άλλη πόσο εύκολο είναι να χειραγωγήσεις ένα θετικά προκατειλημμένο ακροατήριο. Ακόμη ότι η σωστή απάντηση δεν είναι πάντοτε το αντίθετο του λάθους. Επίσης μερικές φορές όσο λιγότερα λόγια τόσο καλύτερο. Καμία σχέση με το στοίχημα;

Καμία σχέση με το στοίχημα;

Πόσες Παρασκευές δεν έχετε ακούσει τον Χότζα στο χωριό σας να σας μιλάει για θεωρίες value bet, για μεθόδους και φόρμες, για κρίσιμες πληροφορίες, και «παίξε σωστά κι ας χάσεις» και για πόσες ώρες, βδομάδες, χρόνια μετά οι μισοί προσπαθούν να πείσουν τους άλλους μισούς για την αποκάλυψη της Μπραϊτον, της Σαρλερουά και της Άρσεναλ Σαραντί;

“Η στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε”…

Η αλήθεια είναι ότι πλέον στα πρακτορεία όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις κι από ένα value bet: «Καλά τώρα, το ντέρμπυ Δόξα Κατοκοπιάς – Λίβερπουλ Μοντεβιδέο γύρω στο 1,90 το εκτιμώ με την ανάλυση μου, ωχ φιλαράκι 2,20 το έχουν στο κουπόνι, ε ρε βάλιου, πάλι θα τους τα πάρουμε!» Το βασικό θέμα είναι ότι ακόμη κι αν υποτεθεί ότι χάρις στην εμπειρία χρόνων και χρησιμοποιώντας σωστά κριτήρια η ανάλυση μας και κατά συνέπεια η απόδοση 1,90 είναι σωστή, τι σημαίνει στην πράξη αυτή η ευστοχία;

Στην πραγματικότητα επειδή υποσυνείδητα οι υπολογισμοί μας έχουν μπολιαστεί από την εμπειρία μας, το 1,90 είναι απλά η απόδοση που θεωρούμε σωστή στη γκανιότα που έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε! Κι αν πάλι αυτή είναι η συνηθισμένη της ελληνικής αγοράς το περίφημο βάλιου έκανε φτερά. Γιατί πολύ απλά το 1,90 μας, απογαλακτισμένο απ’ τη γκανιότα γίνεται 2,21 που σημαίνει ότι τελικά απεδείχθη άνθρακας ο θησαυρός.  

Αφαίρεσε τη γκανιότα

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν όταν μια εκτίμηση μας διαφέρει από αυτή του bookmaker δε συνεπάγεται αυτόματα value bet ακόμη κι αν υποτεθεί ότι ο σωστός υπολογισμός είναι ο δικός μας. Θα πρέπει να αφαιρεθεί η όποια ενσωματωμένη στον τρόπο σκέψης μας γκανιότα και εφόσον και τότε προκύψει μεγάλη διαφορά απόδοσης να αξιολογήσουμε την ευκαιρία.

Η μέθοδος σύγκρισης των αποδόσεων πάντως είναι επισφαλής καθώς το value σπάνια είναι τόσο μεγάλο που να μας εγγυάται σημαντικό κέρδος στην περίπτωση φυσικά που έχουμε δίκιο σε βάθος χρόνου. Είναι σαφώς προτιμότερο να επικεντρωθούμε σε εκείνα τα παιχνίδια που θεωρούμε ότι με τη γνώση και την εμπειρία μας, συνυπολογίζοντας όλους τους κρίσιμους παράγοντες, μπορούμε να αισθανόμαστε σίγουροι (φυσικά αυθαίρετα και υποκειμενικά) για κάποιο αποτέλεσμα.

Επειδή βέβαια όπως είχε πει και ο Ίβιτσα Όσιμ «η μπάλα είναι πόρνη» και δεν υπάρχει η έννοια «σίγουρο» στο ποδόσφαιρό θα θεωρήσουμε ότι έχουμε δίκιο κατά 80%. Αυτό απλά σημαίνει ότι για την εν λόγω πρόβλεψη μας οποιαδήποτε απόδοση μεγαλύτερη του 1,25 αποτελεί ευκαιρία. Τότε όμως μιλάμε απλά για πρόβλεψη και όχι για εκτίμηση πιθανοτήτων. Και πριν πάρεις τον εαυτό σου στα σοβαρά, σκέψου αυτό μόνο: ότι στις σημιτικές γλώσσες δεν υπάρχει διαφορετική λέξη για τις έννοιες πρόβλεψη και προφητεία…