','

' ); } ?>

Betwork – Θεραπευτική διαδικασία

Σαββατοκύριακο FA CUP στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας, επομένως και στις κατηγορίες του άμεσου ενδιαφέροντός μου, Λιγκ 2 και Νάσιοναλ Λιγκ. Ως “υπολογιστική”-μαθηματική στοιχηματική ιδιοσυγκρασία, η οποία επιδιώκει όσο δυνατόν τη συλλογιστική συνέπεια στον τρόπο επιλογής value bet σημείων, οι διοργανώσεις κυπελλικού χαρακτήρα δε με συγκίνησαν ποτέ για στοίχημα.

Είναι σαν να βλέπουμε έναν χημικό που πραγματοποιεί πειράματα στο εργαστήριο, όπου η κάθε μέτρηση είναι συγκεκριμένη, οι ανεξάρτητες μεταβλητές του – οι μεταβλητές που “πειράζει”, προκειμένου να τεστάρει το αποτέλεσμα – προέρχονται από συγκεκριμένο δείγμα κ.ο.κ., και, μια στο τόσο, ξαφνικά, λέει ας βάλω κι ένα δάχτυλο χλωροφόρμιο εδώ.

Όμορφο και με συγκινήσεις, για όσους ακόμα επιλέγουν τη θέαση ποδοσφαιρικών αγώνων για την ψυχαγωγία τους, το FA CUP, αλλά το φλου για μένα έχει πεθάνει και η μόνη του χρησιμότητα, στο δικό μου πλαίσιο, είναι αν τα αποτελέσματα και η εικόνα των ομάδων επηρεάζει δραστικά τη συνέχεια της φόρμας τους στο πρωτάθλημα.

Στοίχημα στο Κύπελλο Αγγλίας
Χρυσάφι στη λάσπη – Dorking v Plymouth, FA Cup 1992.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα δυο πρωταθλήματα με τα οποία καταπιάνομαι, τη Λίγκα 1 Περού και την Πριμέρα Χιλής, είναι στο κλείσιμό τους, οπότε περισσότερο ετοιμάζομαι για την επόμενη σεζόν, παρά με απασχολεί να βγάλω κάτι για ποντάρισμα. Συνεπώς, αυτό το σαβ/κο κερδίζω μια πολύτιμη και, σε κάθε περίπτωση, αναγκαία και χρήσιμη ανάσα, όπως και μια ευκαιρία για μια μικρή συζήτηση.

Bet Therapy

Θα πάρω σαν βάση την ετικέτα του σάιτ, bet therapy, η οποία μπορεί να έχει, σε πρώτη φάση, δυο ερμηνείες. Η μία είναι η θεραπεία του στοιχήματος και η άλλη η θεραπεία μέσω του στοιχήματος.

Στην πρώτη αντικείμενο της θεραπευτικής διαδικασίας είναι το στοίχημα και στη δεύτερη το άτομο που στοιχηματίζει. Και στις δυο εκδοχές, υπονοείται πως κάτι ή κάποιος υποφέρει, πάσχει ή, στην καλύτερη περίπτωση, ενοχλείται από μια κατάσταση-πραγματικότητα, με συνέπεια να επιδέχεται θεραπείας.

Μήπως χρειάζεσαι Bet Therapy
Μήπως χρειάζεσαι Value Bet Therapy ;

Με βρίσκει σύμφωνο αυτή η ερμηνευτική οπτική, γιατί, μιλώντας για στοίχημα και παίκτη στοιχήματος, αναφερόμαστε σε δυο οντότητες που αλλάζουν και εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Κι οτιδήποτε αλλάζει και εξελίσσεται δυνητικά μπορεί να αντιμετωπίσει εμπόδια στην ανάπτυξή του και είτε να μείνει στάσιμο σ’ ένα ανώριμο στάδιο είτε να ακολουθήσει μια πορεία που εμφανίζει απόκλιση από το “υγιές” και “λειτουργικό”.

Στοίχημα: ένας κόσμος που αλλάζει

Το μεν στοίχημα δεν αλλάζει σε αυτή καθαυτή την πυρηνική του ιδέα, η οποία παραμένει ίδια, ωστόσο αλλάζει ως προς την έκφρασή του στην αγορά. Παγκοσμιοποιημένες-κοινές αποδόσεις, που μετατοπίζονται αυτόματα και ταυτόχρονα σε όλους σχεδόν τους μπουκ του πλανήτη…

Aυτο-προκαλούμενα sure bets, απόρροια αυτής της παγκοσμιοποίησης και της χρηματιστιριακού τύπου ευαισθησίας των αποδόσεων. Mαζική παροχή στατιστικών δεδομένων (βλ. Expected Goals), τη βάση των οποίων και τη δυνητική χρησιμότητά τους ανάθεμα κι αν γνωρίζουν οι περισσότεροι χρήστες τους, προσφορά κάθε τύπου και επιπέδου πρωταθλημάτων προς στοιχηματισμό.

Αλλάζει το στοίχημα, αλλάζει και ο παίκτης.

Οι δε παίκτες επίσης αλλάζουν στη διάρκεια της στοιχηματικής τους ζωής, ενώ και η στασιμότητα μπορεί αν ιδωθεί ως η μια άκρη του συνεχούς της αλλαγής. Παίκτες που παίζουν με μαθηματικό – ή, έστω, μια προσέγγισή του – τρόπο, παίκτες που ψάχνουν sure bet, παίκτες που κάνουν αγώνα δρόμου για μια κεντρική πληροφορία, ώστε να προλάβουν τις αποδόσεις…

Παίκτες που δεν έχουν ιδέα από τη θεωρία του παιχνιδιού, παίκτες που ξέρουν άψογα τη θεωρία, αλλά υστερούν στην πράξη και ο κατάλογος των πιθανών θέσεων και μεταβάσεων του παίκτη στοιχήματος δεν τελειώνει ποτέ. Πώς να τελειώσει, εξάλλου, άνθρωποι είναι οι παίκτες, με όποια απειρία περιπτώσεων αυτό συνεπάγεται!

Πριν το ιντερνετικό Value Bet

Όταν “γεννήθηκα” στοιχηματικά δεν υπήρχε ακόμα εκτεταμένη παθογένεια, αφού το στοίχημα ήταν μια ιδέα νέα για τα ελληνικά δεδομένα, ένας άγραφος χώρος που ήρθε με την πραγματική του, υγιή, μορφή, με τη βασική του έκδοση και συνάντησε παίκτες-λευκά χαρτιά. Πλην κάποιων εξαιρέσεων, κυρίως όσων είχαν εμπειρία από χώρες εξωτερικού, οι πρώτοι παίκτες, όπως κι εγώ, ήταν στοιχηματικά νεογνά.

Πέρασαν 22 χρόνια, περίπου, από τότε, τα νεογνά αναπτύχθηκαν, ενηλικιώθηκαν και, ως ενήλικες, πια παίκτες έχουν αναπτύξει ένα σωρό παρεκκλίσεις και πλάνες. Λίγοι αναπτύχθηκαν υγιώς και απολαμβάνουν αυτό που το στοίχημα μπορεί αν προσφέρει. Παράλληλα, όπως προανέφερα, και το στοίχημα ανέπτυξε μπόλικα σύνδρομα και μεταμφιέσεις, ώστε η γνήσια φύση του να κρύβεται πολλές φορές βαθιά κάτω απ’ το πέπλο της σύγχρονης πολυπλοκότητας.

Στοίχημα στο κινητό

Πέρα απ’ τους ενήλικες, σταδιακά, φυσικά, εισήλθαν στη στοιχηματική ζωή και νέοι παίκτες, νέοι άνθρωποι, οι οποίοι, όμως, δε συνάντησαν το στοίχημα στην αρχική, αμόλυντη, μορφή του, με όσα επακόλουθα αυτό συνεπάγεται για τη δική τους ανάπτυξη. Καλώς ή κακώς, είναι διαφορετικό ένα παιδί να μεγαλώνει με μια τσάπα στο χέρι, διαφορετικό με βιβλία, διαφορετικό με ραδιόφωνο, διαφορετικό με τηλεόραση και διαφορετικό με ίντερνετ.

Με βάση τα παραπάνω, η άποψή μου είναι πως το στοίχημα και οι παίκτες του ίσως τελικά χρήζουν μιας θεραπείας. Και, ακόμη περισσότερο, μιας θεραπείας σύγχρονου τύπου, μέσα από την ισότιμη συζήτηση, την επανεξέταση, τον επαναπροσδιορισμό εννοιών, στόχων και προθέσεων, την πρόκληση και, ενδεχομένως, αμφισβήτηση των υπαρκτών, παγιωμένων, συλλογιστικών.

Μιας θεραπείας (bet therapy) που θα βοηθήσει το στοίχημα να επιβιώσει σαν ιδέα και τους παίκτες να μπορέσουν να διαχειριστούν τις πολυσύνθετες σύγχρονες στοιχηματικές προκλήσεις, ώστε να απολάβουν απ’ τη σχέση τους με το παιχνίδι κάτι θετικό, χρήμα ή, έστω, εμπειρίες και γνώσεις.

Ιδανικό ξεκίνημα μιας στοιχηματικής θεραπείας, λοιπόν, είναι να παραδεχτούμε την πιθανότητα πως δεν γνωρίζουμε τα πάντα, πως μένει πάντα χώρος για βελτίωση κι αυτή η προοπτική δε θα εκλείψει ποτέ. Πως, κάπου, κάποτε, ίσως, κάναμε και θα κάνουμε λάθη, αλλά και η επίγνωση και συνειδητοποίηση πως για αυτά τα λάθη δεν ευθύνονται οι εταιρίες, τα στημένα ή ο διπλανός μας, αλλά εμείς και μόνο εμείς.

Χαιρετώ!

Επίμετρο – Καθηγητής Μυστήριος

Συνηθίζεται στις εκδόσεις να υπάρχει πρόλογος και επίμετρο. Old school ο Καθηγητής Μυστήριος, ζήτησε από το Bet Therapy να παρέμβει. Ή μάλλον να υπερθεματίσει. Tα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα γράφει ο Betwork. Γιατί πρόκειται για ένα πραγματικό κείμενο αναφοράς. Ένα κείμενο σαν ορισμός του value bet – θα το διαβάζει από ψηλά ο Γιώργος Παρασκευάς και θα υπομειδιά, έχοντας ήδη ανάψει ένα πούρο Αβάνας...