Τι σχέση μπορεί να έχει το στοίχημα με την γλωσσολογία, που κολλάει το ασιατικό χάντικαπ με τα δίκτυα, η μηχανική με τις αποδόσεις, οι ultras της Ουρακάν με τη σχολή Λακάν και τα value bet με τα σοβιέτ; Ήδη αφουγκράζομαι ενστάσεις του τύπου: είναι σαν να μπερδεύεις των Μπαμπινιώτη με τον Φλωρινιώτη ή την ψυχολογία με την αστρολογία – αν και ειδικά αυτά τα δύο δεν έχουν ειδοποιό διαφορά…
Πέραν όμως της προτροπής να ακούσετε το εξαιρετικό podcast του Άρη Δημοκίδη για τον Φλωρινιώτη και τη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα με τον Betwork! Αυτό εξάλλου σημαίνει Bet Therapy. Να προχωράς τη σκέψη σου χωρίς αγκυλώσεις και στερεότυπα και να γκρεμίζεις στεγανά κι ας μη σε βγάζει πουθενά ή μάλλον, στην άκρη του πουθενά…
Στοίχημα με γυμνό μάτι
Παραθέτω το λήμμα “λανθάνων-ουσα-ον” (πηγή: greek-language.gr), σημειώνοντας τη δεύτερη, επιστημονική, σημασία:
λανθάνων -ουσα -ον[lanθánon] :1.που κάνει λάθος. (γνωμ.) (η) λανθάνουσα γλώσσα λέει (πάντα) την αλήθεια /(απαρχ.)γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει,όταν κάποιος ομολογεί, χωρίς να το θέλει, την αλήθεια, κάνοντας γλωσσικό σφάλμα. 2. (επιστ.) για κτ. που δεν είναι εμφανές, ορατό: Λανθάνουσα λοίμωξη. Λανθάνουσα εικόνα. Οι λειτουργίες των ζώων που βρίσκονται σε χειμερία νάρκη είναι σε λανθάνουσα κατάσταση. Λανθάνουσα νόσος, που δεν εκδηλώνει εμφανή συμπτώματα.
[λόγ. < αρχ. λανθάνων μεε. του λανθάνω (δες λ.), 1: με βάση τη σημ. της λ. λάθος· 2: σημδ. γαλλ. latent]
“Κάτι που δεν είναι εμφανές, ορατό”. Στα παραδείγματα που χρησιμοποιούνται παραπάνω θα προσθέσω το δικό μας: Λανθάνουσα φόρμα. Η φόρμα μιας ομάδας που δεν είναι εμφανής. Εμφανής με τι; Με γυμνό μάτι και το γυμνό μάτι στο στοίχημα είναι τα ξερά αποτελέσματα μιας ομάδας. Νίκες, ισοπαλίες, ήττες.
Οι ομάδες αποτελούν κι αυτές ζωντανούς, αναπτυσσόμενους, μεταβλητούς, πολύπλευρους οργανισμούς και, όπως κάθε τέτοιος οργανισμός, διαθέτουν μια φαινομενική, που παρουσιάζεται στον εξωτερικό κόσμο, και μια λανθάνουσα-εσωτερική όψη.
Πόσες φορές;
Πόσες φορές δε χαμογελάμε σε κάποιον, παρότι μέσα μας ευχόμαστε όχι και τόσο ευγενή πράγματα για αυτόν, πόσες φορές πετάμε από ευτυχία, αλλά βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο ραντεβού για δουλειά, οπότε δε σηκωνόμαστε να χοροπηδάμε από ‘δω κι από ‘κει; Πόσες φορές θέλαμε να προσεγγίσουμε έναν άνθρωπο, αλλά αφήσαμε να περάσουν πολλές ευκαιρίες μέχρι τελικά να το κάνουμε, δίνοντας σε όλο το ενδιάμεσο στάδιο “ψευδή” εντύπωση πως δε θέλαμε;
Η φαινομενική-εξωτερική και η λανθάνουσα-εσωτερική όψη πολλές φορές συμβαίνει να μην ταυτίζονται, να μη συμβαδίζουν. Ίσως αυτό να είναι και ο κανόνας. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχτεί νευρολογικά, καμιά εσωτερική διεργασία (σκέψη, συναίσθημα) δεν μένει στην αφάνεια, αλλά εκδηλώνεται με σωματικές εκφράσεις, κινήσεις οποιουδήποτε τύπου, πολλές φορές ασυναίσθητες.
Μπορεί να τρίψει κάποιος το μέτωπό του κι αυτό να υποδηλώνει πως βρίσκεται σε προβληματισμό, μπορεί να πάρει το βλέμμα του από κάπου, γιατί εκεί, χωρίς να το αντιληφθεί συνειδητά, εντόπισε μια απειλή ή μια δυσάρεστη εικόνα κ.ο.κ.
Διπλό ημίχρονο – άσσο τελικό
Οι δυο όψεις δεν ταυτίζονται πάντα γιατί, μεταξύ της εσωτερικής μας κατάστασης και της τελικής, εμφανούς, συμπεριφοράς μας μεσολαβεί ένα φίλτρο που λέγεται εξωτερικός κόσμος, εξωτερικοί παράγοντες, κοινωνικοί κανόνες. Με μια λέξη, οι εκάστοτε συνθήκες. Αν αυτές είναι ευνοϊκές, τότε είναι πιθανότερο η φαινομενική μας συμπεριφορά να ευθυγραμμίζεται με την εσωτερική μας κατάσταση.
Αν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ειλικρινή έκφραση του έσω κόσμου μας, το πιο πιθανό είναι η έκδηλη συμπεριφορά μας να απέχει τόσο περισσότερο απ’ την πραγματική, εσωτερική μας κατάσταση, όσο πιο περιοριστικές είναι οι συνθήκες.
Με παρόμοιο τρόπο, οι ομάδες μπαίνουν σε ένα παιχνίδι σε μια Χ εσωτερική κατάσταση, όμως το ποια τελική συμπεριφορά θα επιδείξουν εξαρτάται πάντα από τις εξωτερικές συνθήκες. Αρχικά και πρωτίστως, τον αντίπαλο, στη συνέχεια την τυχαία εξέλιξη του αγώνα (κόκκινες, καιρικά φαινόμενα, τραυματισμοί κ.ά.) ή, σε τελική ανάλυση, από μια, για οποιοδήποτε λόγο, αλλαγή της Χ κατάστασης σε μια Χ κατάσταση.
Άνθρωπε αγάπα!
Ας θεωρήσουμε τώρα έναν άνθρωπο που τον τελευταίο καιρό, ας πούμε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, είναι γενικά καλόκεφος και θετικός, ενδεχομένως γιατί ξεκίνησε μια νέα και πολύ όμορφη σχέση. Σε αυτό το διάστημα θα έχει βρεθεί αντιμέτωπος με πολλές διαφορετικές καταστάσεις.
Μπορεί να του έκαναν μια σοβαρή παρατήρηση στη δουλειά, μπορεί να πήγε σε γιορτές φίλων, μπορεί να έχασε στο μετρό ένα 50ευρω, μπορεί να έφαγε ένα ωραίο δείπνο κ.ά. Σε όλες αυτές τις περιστάσεις είτε οι αρνητικές του αντιδράσεις μετριάθηκαν από τη γενικά καλόκεφη διάθεση είτε οι θετικές του αντιδράσεις ενισχύθηκαν απ’ αυτήν. Μετά το πέρας των τριών εβδομάδων, η κατάστασή του ενδέχεται είτε να διατηρηθεί είτε να ενισχυθεί είτε, ίσως επειδή κάτι αρνητικό συνέβη, να υποβαθμιστεί σε μια πιο ουδέτερη φάση.
Το ρεζουμέ είναι πως η εξωτερική, φαινομενική, συμπεριφορά είναι ένας παράγοντας περισσότερο ευμετάβλητος και, ίσως, ευκαιριακός-προσωρινός απ’ ότι η εσωτερική, λανθάνουσα, κατάσταση. Παράλληλα, οι δυο παράγοντες αλληλοεπηρεάζονται και μια (ή περισσότερες) συγκεκριμένη συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει τη λανθάνουσα κατάσταση, όπως και η δεύτερη δύναται να τροποποιήσει τη συμπεριφορά.
Μια θεώρηση της πορείας των ομάδων είναι μια ακριβής αναλογία με όσα περιέγραψα ως εδώ. Κάθε ομάδα διαθέτει μια τρέχουσα, λανθάνουσα (εσωτερική), κατάσταση, η οποία βάζει την πινελιά της στις διάφορες περιστάσεις (αγώνες) που η ομάδα θα βρεθεί. Παράλληλα, η κάθε περίσταση δύναται να τροποποιήσει τη λανθάνουσα κατάσταση.
Το στοίχημα είναι προσωπική υπόθεση
Αυτό που μας ενδιαφέρει, λοιπόν, στο στοίχημα, είναι κυρίως η όσο το δυνατόν ακριβέστερη και πιο ενημερωμένη καταγραφή της λανθάνουσας κατάστασης των ομάδων, της λανθάνουσας φόρμας τους, σε συνάρτηση με την αλληλουχία των συμπεριφορών της (των αγώνων της). Αυτή η φόρμα μπορεί να διαρκεί δυο εβδομάδες, μπορεί δυο μήνες, αλλά, σε κάθε περίπτωση, είναι η βάση με την οποία μια ομάδα μπαίνει στα παιχνίδια και το τι τελικά κάνει σε αυτά είναι πολλές φορές αποτέλεσμα των εξωτερικών παραγόντων, των συνθηκών του κάθε αγώνα.
Αν μια ομάδα έχει λανθάνουσα φόρμα στο 7 (με άριστα το 10) και αντιμετωπίσει μια ομάδα με λανθάνουσα φόρμα στο 9 και χάσει για 4ο συνεχόμενο αγώνα, έχοντας, όμως, αποδώσει ξανά στο 7, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως η φόρμα της έχει αλλάξει, εν όψει του επόμενου αγώνα.
Αν μια ομάδα, ενώ μπήκε στο παιχνίδι με ένα 4/10, παρά τις 3 σερί νίκες της, κερδίσει 3-2, με το ζόρι, μια ομάδα που ήταν στο 3/10, τότε αυτή η νίκη μπορεί να μην σημαίνει τίποτα ως προς μια ενδεχόμενη αλλαγή του 4/10 σε 5, 6 ή 7/10.
Υποβαθμίζοντας, απ’ την πλευρά μας, το ψυχρό αποτέλεσμα ενός αγώνα, η κάθε ομάδα μας στέλνει σήματα με κάθε της εμφάνιση. Μας στέλνει στοιχεία για το πού βρίσκεται η εσωτερική της φόρμα. Με ποιο τρόπο εμείς θα μετρήσουμε, διαβάσουμε, αυτά τα στοιχεία και πώς θα τα αντιλαμβανόμαστε εξαρτάται.
Από την προσωπική μας ματιά, για τους πιο παραδοσιακούς, αλλά και από στατιστικά στοιχεία που είτε κυκλοφορούν έτοιμα είτε ο καθένας μπορεί να εμπνευστεί, κατασκευάσει, για τους πιο σύγχρονους και “ανήσυχους” ερευνητικά. Γι’ αυτό και το παιχνίδι μας θα είναι πάντα προσωπική υπόθεση. Δε δεχόμαστε και δεν απορρίπτουμε καμιά τακτική, αν μακροχρόνια έχει ή δεν έχει αποτέλεσμα. Αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση, για τα προσεχώς.
Value Bet Σαββάτου – Στοίχημα σε Ligue 2 & National
WIMBLEDON +0.5 @ 1.91 (ΣΑΛΦΟΡΝΤ-ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ)
Δεν ήταν τόσο κακή την Τρίτη η Σάλφορντ, παρότι έχασε απ’ τη Ρότσντεϊλ, αλλά το συνολικό της πακέτο εμφανίσεων τελευταία δεν ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες της. Η Γουίμπλεντον είναι σταθερά ουδέτερου χαρακτήρα φέτος, αλλά πήρε μεγάλη νίκη στο λονδρέζικο ματς με την Όριεντ και μπαίνει με ωραία δυναμική στο ματς, ώστε το τόσο ανοιχτό σετ να επιδέχεται αμφισβήτησης με όρους value bet.
ROCHDALE +0.25 @ 1.98 (ΡΟΤΣΝΤΕΪΛ-ΜΑΝΣΦΙΛΝΤ)
Η Ρότσντεϊλ κάνει κάποια βηματάκια προόδου με τον Μπέντλι και στα χαρτιά μου, παρότι δε θα έλεγα πως μπαίνει με ορμή στο ματς, είναι σε φάση που έχει την προοπτική να παίξει στα ίσια τη Μάνσφιλντ, η οποία βγάζει άσχημα στοιχεία στα τελευταία τέσσερα ματς και βάλλω το κατά πόσο αυτή την περίοδο μπορεί να υποστηρίξει επαρκώς τις αποδόσεις που πληρώνει στο στοίχημα.
BRADFORD +0.0 @ 1.98 (ΣΑΤΟΝ-ΜΠΡΑΝΤΦΟΡΝΤ)
Η Σάτον, πέρα από κάποιες εκλάμψεις, δεν είναι απ’ τις πιο τρομακτικές αντιπάλους στα τελευταία και οι αποδόσεις ισχνού φαβορί που πλήρωνε απέναντι σε μια βαριά φανέλα και με αξιοπρεπή εικόνα ανόδου ως τώρα – έστω κι αν δεν είναι άτρωτη – μου κίνησαν το ενδιαφέρον.
HALIFAX +0.5 @ 1.98 (ΜΠΡΟΜΛΙ-ΧΑΛΙΦΑΞ)
Η Μπρόμλι διανύει το πιο μέτριο διάστημά της φέτος και το ότι η Χάλιφαξ, ακόμα και με ελλείψεις, βγάζει πιο συχνά θετική εικόνα, σε σύγκριση με το ξεκίνημα της σεζόν, μου δίνουν μια καλή value bet βάση να κοντράρω το κάπως ανοιχτό σετ στο τεχνητό χορτάρι της γηπεδούχου.
Χαιρετώ!
ΣΗΜ. Ο παρεμβατικός πρόλογος περί σοβιέτ, value bet και στοίχημα στο εξαιρετικό κείμενο του Betwork είναι αυθαιρεσία του Καθηγητή Μυστήριου. Είθε να μην το χάλασε υπερβολικά!