','

' ); } ?>

Πελέ: Σαν παραμύθι από πατέρα σε γιο…

Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο – σαν σχολικό ποίημα ή μάλλον ο πρώτος μας γλωσσοδέτης. Σαν παραμύθι από πατέρα σε γιο… Πελέ, Pelé, Μπραζίλ, Brazil, Μπρααζίιλ.

Ο ορισμός της Τέχνης

Τον Πελέ δεν τον πρόλαβα. Τον είχε προλάβει όμως ο δάσκαλος των Καλλιτεχνικών μας στο Γυμνάσιο. Και στο πρώτο μάθημα, μας είχε δώσει τον πιο αδόκητο ορισμό της τέχνης. Από αυτούς που κάνουν τους κουλτουριάρηδες να αφρίζουν και τον Παζολίνι να υπομειδιά.

Ποιος ξέρει να μου πει τι είναι τέχνη μας είχε ρωτήσει στο πρώτο μάθημα. Προφανώς δεν πήρε ικανοποιητική απάντηση. Κάτι δειλές αναφορές στον Όμηρο και τους Φλαμανδούς ζωγράφους δεν φάνηκε να τον ιντριγκάρουν. Για τον Μότσαρτ και τον Μικελάντζελο φάνηκε να το συζητάει.

Ξαφνικά όμως σηκώθηκε και πήγε στα πράγματα του. Έβγαλε μια βιντεοκασέτα και την έβαλε στο βίντεο – μη με ρωτήσεις ποια τάξη εν έτει 1985 είχε βίντεο, η ιστορία είναι 100% αληθινή. Στην καρδιά της ΕΟΚ. Τέχνη αγαπητοί, είναι αυτό που θα δείτε ευθύς αμέσως. Έσβησε τα φώτα και πάτησε το play.

O κατά Πελέ ορισμός της τέχνης

Τέχνη παιδιά είναι όλα αυτά που είπατε και ο Μικελάντζελο και οι Φλαμανδοί ζωγράφοι, ο ομφάλιος όμως λώρος που τους ενώνει είναι αυτό το στιγμιότυπο. Η φάση από το Μουντιάλ του 1970 που ο Πελέ κάνει στον Μαζούρκιεβιτς να ψάχνει τι του συνέβη. Κάνει πράξη το απίθανο. Τώρα ξέρετε τι θα πει ιδιοφυία…

Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού

Γιατί αυτή η απίστευτη ντρίμπλα είναι σαν να μας ανοίγει ένα παράθυρο στη διάνοια. Θα σου πουν πως δεν υπάρχει παρθενογένεση στην τέχνη. Όλοι πατάνε κάπου, όλοι κουβαλούν ασυνείδητα κυτταρικές μνήμες. Όλοι εκτός ελαχίστων. Αυτών που πάνε τον κόσμο ένα βήμα παρακάτω, σε οποιοδήποτε πεδίο.

Θα διαβάσεις άπειρα αφιερώματα αυτές τις μέρες. Για απίστευτες ενέργειες και μοναδικά επιτεύγματα. Για το πως ένας πάμπτωχος πιτσιρικάς που μεγάλωσε δίπλα στις τσιμινιέρες των εργοστασίων στο Μίνας Ζεράις, θα γινόταν ο Βασιλιάς του Κόσμου.

Για τα 1.280 γκολ που έβαλε σε 1.364 αγώνες, τα τρία Παγκόσμια Κύπελλα, το μυθικό Μουντιάλ του 1970. Για το αν και πόσο καλύτερος ήταν από τον Μαραντόνα. Θα γραφτούν τραγούδια και θα γυριστούν ταινίες. Συγγνώμη όμως τώρα γιατί έχω μαζέψει τα παιδιά και είμαι έτοιμος να πατήσω το play…