Η φωτογραφία είναι από τον τελικό του Μουντιάλ του 2018 όταν εκατομμύρια φίλαθλοι σε όλο τον κόσμο, παρακολούθησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο έξω και στη Γαλλία πανηγύριζαν την νίκη στον τελικό επί της Κροατίας, στη σκιά του πύργου του Άιφελ.
Ένα από τα τελευταία ξέγνοιαστα καλοκαίρια, πριν ξεσπάσουν πόλεμοι, πανδημία και αδυσώπητη ενεργειακή κρίση, τότε που ακόμη, “η πλατεία ήταν γεμάτη, με το νόημα που ‘χει κάτι απ’ τις φωτιές”…
Ένας, ένας οι μεγάλοι δήμοι της Γαλλίας (με πρώτους αυτόν του Παρισιού και της Μασσαλίας) σπεύδουν να ανακοινώσουν ότι φέτος δεν θα εγκαταστήσουν γιγαντοοθόνες σε πλατείες και δημόσιους χώρους, σε μία απόφαση τόσο πολιτική, όσο και περιορισμού των υπέρογκων δαπανών.
“Δεν μπορείς από τη μία να καλείς τους δημότες σε ενεργειακή (και όχι μόνο) λιτότητα και ταυτόχρονα να προβαίνεις σε επίδειξη ενεργειακής σπατάλης αυτού του μεγέθους”
Δήμαρχος Μπορντό
Το ερώτημα βέβαια για τέτοιες αποφάσεις (που αναμένονται και για τη Γερμανία), στο όνομα της εξοικονόμησης ενέργειας, είναι το κατά πόσο είναι στείρα προσχηματικές. Γιατί την ίδια περίοδο οι ομάδες στη Γαλλία θα κάνουν προπονήσεις σε θερμαινόμενους χλοοτάπητες, ενώ το ίδιο το Μουντιάλ του Κατάρ, θα διεξαχθεί σε κλιματιζόμενα γήπεδα…
Στο τέλος της ημέρας δηλαδή, αυτός που πάλι θα την πληρώσει, θα είναι ο απλός φίλαθλος που δεν θα μπορέσει να μοιραστεί την εμπειρία του Μουντιάλ σε μεγάλες παρέες. Τουλάχιστον, Γάλλοι και Γερμανοί, θα έχουν την παρηγοριά της παρακολούθησης των αγώνων, σε άλλα κανάλια πέραν του Αντένα…