Από τα σαββατοκύριακα που δεν πληρείται σχεδόν σε κανένα ζευγάρι ο συνδυασμός που χρειάζομαι για να ποντάρω. Διακριτή διαφορά φόρμας και value bet αποδόσεις. Είναι αυτή η θέση στο συνεχές των κριτηρίων επιλογής σημείων που έχω ορίσει εδώ και καιρό, που μου δίνει το οκ για να βάλω στοίχημα.
Το χρονικό ενός No Bet
Τώρα, βέβαια, μιλάω για συνεχές και δε θα κρύψω πως εμπλέκεται και ένα άλλο συνεχές στην υπόθεση του επικείμενου σαββατοκύριακου. Αυτό στο οποίο υπάγεται η εκνευριστική μεσοβδόμαδη που πέρασε, όπου ήταν ένα απ’ τα ελάχιστα πακέτα σημείων της τρέχουσας αγωνιστικής σεζόν που έδωσε μείον και μ’ έκανε κάπως να κρατήσω πιο συντηρητική στάση.
Το χαρακτηρίζω εκνευριστικό γιατί το 1,87 του -1.0 της Τσέστερφιλντ κατέληξε 1,50 και δεν ήρθε (δίκαια δεν ήρθε), ενώ τέτοια αγορά, ειδικά σε αρνητικό χάντικαπ, τη θες να επιβεβαιωθεί – με την επιθυμία αυτή να έχει εξ ολοκλήρου καφενειακή χροιά. Εκνευριστικό και γιατί μια βλακώδης κόκκινη της Τορκί έφερε το ματς στο Ντόρκινγκ τούμπα, έστω κι αν δεν μάγευε ως τότε η φιλοξενούμενη. Η Γέοβιλ έκανε μια τρομακτικά κακή εμφάνιση, κανένα παράπονο εδώ.
Το δεύτερο συνεχές είναι αυτό του γιατί κάποιος αποφασίζει να εμπλακεί ή όχι με κανονικούς, για τα δεδομένα του, οικονομικούς όρους σε μια αγωνιστική ή όχι. Το αποφασίζει γιατί δεν διακρίνει αξίες, το αποφασίζει επειδή έχει επηρεαστεί από τις πρόσφατες εξελίξεις στην στοιχηματική του αλυσίδα, το αποφασίζει επειδή θα λείψει 3μερο; Στην προκειμένη, πάντως, περίπτωση, δεν θα εμπλακώ υπό κανονικούς όρους, περισσότερο λόγω του πρώτου λόγου, όπως προείπα. Δε διακρίνω στοίχημα που να αξίζει τα (κανονικά) χρήματά μου.
Στοίχημα: Το πρώτο συνεχές
Μιας και αναφέρθηκα, όμως, στα συνεχή, ας πω δυο σκέψεις αναφορικά με το πρώτο. Είναι διαφορετικοί όροι η διαφορά φόρμας και η αξία στις αποδόσεις; Δεν είναι διαφορετικοί όροι, αλλά δεν είναι και όμοιοι. Ο δεύτερος εμπεριέχει τον πρώτο, αφού οι αποδόσεις είναι η τελική σούμα, η τελική στατιστική ταυτότητα του ζευγαριού, στην οποία έχει ενσωματωθεί, με γερό δείκτη βαρύτητας, η φόρμα, μαζί με διάφορες – πρακτικά άπειρες – παραμέτρους.
Στο ένα άκρο του συνεχούς τοποθετείται η επιλογή με βάση καθαρά το σετ αποδόσεων και όπου κρίνει κάποιος, με τα κριτήριά του, πως υπάρχει διαφορά με την αγορά. Εδώ, για να πάρουμε την ακραία περίπτωση, μπορεί κάποιος να ποντάρει ακόμα και 0,1% διαφορά στην πιθανότητα αν κρίνει πως υπάρχει, χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι επιμέρους παράμετροι που οδηγούν στο τελικό σετ.
Στο άλλο άκρο, η επιλογή γίνεται πρώτα με βάση την πλήρωση κάποιων δεδομένων παραμέτρων – μπορεί να είναι και μια μόνο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το σετ. Είναι αυτό που έλεγα πάντα πως στο ένα άκρο είναι τα απόλυτα μαθηματικά και στο άλλο το απόλυτο «βλέπω». Στο ένα έχουμε μηδενικό «βλέπω», στο άλλο μηδενικά «μαθηματικά».
Ο άξονας αυτός αποτελεί απλά μια συμβολική ανακάλυψη του ανθρώπου, στην προσπάθειά του να δομήσει και να ελέγξει το άγνωστο και ρεαλιστικά ασύλληπτο μιας εύστοχης πρόβλεψης, όπως πριν από πάμπολλα χρόνια ανακάλυψε μια τη γλώσσα για να δομήσει και να ελέγξει τον άγνωστο και ρεαλιστικά ασύλληπτο κόσμο.
Δεν θα μπω σε περισσότερη ανάλυση, περί του επιπέδου ακρίβειας και αξιοπιστίας του «βλέπω» του καθενός, ώστε να μπορεί και να του αποδώσει την ανάλογη βαρύτητα, σε αντιπαράθεση με τις αποδόσεις ή το αντίστροφο. Το κεντρικό ζήτημα είναι πως τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει κάποιος σημεία για στοίχημα κατέχουν μια συγκεκριμένη θέση στον άξονα αυτό. Ή τυφλά και αποστειρωμένα μαθηματικά στο ένα άκρο ή μαθηματικώς αχαλίνωτα «βλέπω» στο άλλο.
Όλα θα φανούν στο ταμείο
Από αυτό το δίπολο προκύπτουν πάρα πολλά συμπεράσματα και εξηγήσεις για πολλές πτυχές του παιχνιδιού, όπως πως στα δυο άκρα οι επιλογές μπορεί να αφορούν πρακτικά σε όλο το πρόγραμμα. Υποθετικά μιλώντας, διαφορά 0,001% μπορεί να βρει κανείς σε όλα τα παιχνίδια, καφενειακή πρόβλεψη («βλέπω») μπορεί να δώσει κανείς για όλα τα παιχνίδια. Όσο διατρέχουμε το συνεχές αυτά τα μεγέθη διαμορφώνονται ανάλογα.
Σε κάθε περίπτωση, η δική μου θέση στο συνεχές αυτό ξεκινάει ελαφρά απ’ την πλευρά του «βλέπω» – βάσει της φόρμας που σημειώνω κατά τη διάρκεια της σεζόν – και ελέγχεται αυστηρά από στατιστικής πλευράς, με βάση τις αποδόσεις που βγάζω. Με δυο λόγια αν δεν πληρείται η διαφορά φόρμας δε με ενδιαφέρει και πολύ αν προκύπτει διαφορά στο σετ μου.
Αλλά και ποτέ δεν ποντάρω μόνο τη διαφορά φόρμας αν δεν βρίσκω, σε δεύτερη φάση, διαφορά στα σετ, σε σύγκριση με την αγορά. Η διαφορά φόρμας είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά όχι ικανή. Τέτοια γίνεται μόνο αν υποστηρίζεται από τις αποδόσεις (value bet). Ο λόγος είναι απλός. Δεν είμαι μαθηματικός και, πολύ περισσότερο, δε διαθέτω συστήματα τέρατα στατιστικών αναλύσεων για να δώσω προτεραιότητα στα σετ. Κάποτε έλεγα πως ένα ον γίνεται πανίσχυρο όχι επειδή δεν έχει αδύναμο σημείο, αλλά επειδή το γνωρίζει.
Είναι μια σύμβασή μου. Μπορώ να παίξω μόνο με σετ, βλέπω «κουφά» σετ συνέχεια, όμως έχω επιλέξει να μην κινούμαι βάσει πρωτίστως αυτών. Ο καθένας ελεύθερα εκτιμά τις δυνατότητές του και ανάλογα προχωρά. Όλα θα φανούν στο ταμείο, όπως πάντα. Στον απόλυτο και αλάνθαστο κριτή.
Το στοίχημα δεν τελειώνει
Για να μη φλυαρώ άσκοπα, επειδή δεν ήθελα και να απέχω τελείως, μετέφερα, μόνο για αυτό το σαββατοκύριακο, το κριτήριό μου λίγο προς την πλευρά του άλλου ημιάξονα, αυτού των σετ, αντιμετωπίζοντας τη φόρμα απλά σαν μια ενσωματωμένη παράμετρο σε αυτά και όχι σαν αναγκαία συνθήκη.
Μετέφερα, βέβαια, και τα πονταρίσματά μου σε δραματικά χαμηλότερα οικονομικά επίπεδα, τόσο γιατί αυξήθηκαν τα υποψήφια σημεία, όσο και γιατί δεν ήθελα να ρίξω σημαντικά ποσά στο τραπέζι σε μια τόσο δύσκολη αγωνιστική.
Δε θα παραθέσω value bet σημεία, έχουν περισσότερο χομπίστικο χαρακτήρα από το σύνηθες και, είπαμε, δεν πληρούν τις δικές μου ικανές και αναγκαίες συνθήκες. Επιλέχθηκαν με χαλαρωμένα τα λουριά, για να το πω έτσι. Θα είναι, λοιπόν, από αυτά τα στείρα και αντιεμπορικά κείμενα. Ζωή (και λεφτά) να ‘χουμε, το στοίχημα δεν τελειώνει. Εξάλλου, μια επανεκτίμηση των κριτηρίων επιλογής σημείων μάλλον χρήσιμη μπορεί να αποδειχτεί, οπότε η φιτιλιά που έβαλα μπορεί να φέρει και κάτι παραγωγικό.
Χαιρετώ!