','

' ); } ?>

Αποδόσεις και τάσεις: Τεράστια πτώση στο Σίλκεμποργκ

Η Μαύρη Βίβλος του στοιχήματος, ξεχωρίζει όσους παίζουν στοίχημα σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Αυτούς που παίζουν για να παίξουν, ποντάρουν τον οβολό τους για να δουν πιο ευχάριστα ένα ματς και με το ίδιο mindset πίνουν δυο παγωμένες μπύρες ένα καλοκαιρινό βράδυ. Σιγά δηλαδή μη τσεκάρουν και τυχόν πτώση αποδόσεων για να απολαύσουν μια μπύρα…

Υπάρχουν όμως και αυτοί οι ελάχιστοι που παίζουν κάτω από πολύ αυστηρό μεθοδολογικό πλαίσιο και με αποκλειστικό στόχο να κερδίσουν, επενδύουν πολύ χρόνο και προσδοκούν αντίστοιχες αποδόσεις. Ο δε αστικός μύθος, θέλει τη δεύτερη κατηγορία, αυτούς που στο χωριό μου λένε “sharp” να τσεκάρουν πάντα τις μεγάλες αλλαγές αποδόσεων και να προσαρμόζουν τα κουμάντα τους. Αμ δε…

Πτώση αποδόσεων

Προφανώς και πάντα κάτι δείχνουν οι τάσεις των αποδόσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι πανάκεια. Ο μπούσουλας “πτώση αποδόσεων”, αποκτά νόημα, μόνο όταν ξέρεις να διαβάσεις τον χάρτη. Όταν έχεις δηλαδή το benchmark της δικής σου εκτίμησης πιθανοτήτων και τα εργαλεία να ερμηνεύσεις τι παίζεται ή τι… “παίζεται”.

Εξαιρετικό παράδειγμα, το αποψινό παιχνίδι του UEFA Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ, Σίλκενμποργκ – Στεάουα Βουκουρεστίου που θα λάβει χώρα στη Δανία στο πανέμορφο JYSK Park. Ο άσσος της γηπεδούχου έχει κατακρημνιστεί από το 2,15 στο 1,60 αγγίζοντας ένα ποσοστό πτώση αποδόσεων της τάξης του 25%!

Το υπερσύγχρονο JYSK Park

Εδώ να σημειώσουμε, ότι υπό κανονικές συνθήκες και με βάση τη δυναμική των ρόστερ, την φόρμα και την ιστορία των ομάδων, ακόμη και το αρχικό 2,15 κρίνεται χαμηλή απόδοση – η αρχετυπική απόδοση θα έπρεπε να είναι κοντά στο 2,30 ή ακόμη υψηλότερη.

Τι έχει συμβεί λοιπόν και έχει σημειωθεί τέτοια πτώση αποδόσεων. Κάποιες φορές χρειάζεται ενδελεχές ψάξιμο, αλλά τις περισσότερες, ο ελέφαντας πίνει ήδη καφέ στον καναπέ του σαλονιού. Όπως ακριβώς στην προκειμένη περίπτωση που η απάντηση είναι αμιγώς ειδησεογραφική.

Ο Τζίτζι Μπεκάλι και οι 12 απουσίες που ίσως είναι… τρεις

Εδώ να υπογραμμίσουμε ότι παίζουν τεράστιο ρόλο οι παρελκυστικοί τίτλοι στις αναρτήσεις των ιστοσελίδων και η ξεδιάντροπη άγρα για κλικ που χαρακτηρίζει το σύνολο του διαδικτύου. Έτσι διαβάζουμε ότι η Στεάουα θα παραταχθεί στο Σίλκενμποργκ χωρίς 12 παίκτες, καθώς με εντολή του εκκεντρικού προέδρου Τζίτζι Μπεκάλι, 7 παίκτες δεν ταξίδεψαν καν στη Δανία.

Ο Τζίτζι Μπεκάλι είναι όντως απίθανη περίπτωση και κάποια μέρα η ο βίος και πολιτεία του θα γίνει ταινία – ο αείμνηστος Μάκης Ψωμιάδης μπροστά του θυμίζει… λυκόπουλο σε σώμα προσκόπων – και έχει προβεί σε πομπώδεις δηλώσεις του τύπου τι να την κάνω την Ευρώπη αν μείνω εκτός πλέι οφ στο πρωτάθλημα.

Ωραία και πιασάρικα όλα αυτά και με εύλογη αντίδραση των παικτών και των μπουκ που έφερε τον άσσο από το 2,10 στο 1,60 – μόνο που υπάρχει μια μικρή, αλλά ειδοποιός διαφορά. Από τους 12 απόντες, οι τρεις είναι μακροχρόνια τραυματίες και οι δύο είναι εκτός της λίστας της UEFA. Οπότε μας μένουν οι… μυστικοί 7 του Μπεκάλι.

Από αυτούς τους εφτά, μόνο οι τέσσερεις είναι βασικοί και όντως η απουσία τους κρίνεται σημαντική. Στη σούμα όμως και πχ σε σχέση με την 11αδα της Στεάουα στο προηγούμενο παιχνίδι του Κόνφερενς Λιγκ κόντρα στην Άντερλεχτ, θα λείπουν μόνο 4 παίκτες!

Τελικά υπάρχει Value Bet;

Φευ, όπως σε κάθε τι που διαβάζουμε πλέον στο ίντερνετ, ακόμη και στα πιο “έγκυρα” μέσα, αν δεν το διασταυρώσουμε μόνοι μας, δεν κάνουμε τίποτα, έτσι ακριβώς ισχύει και για το στοίχημα. Για να ξεχωρίσεις το σήμα από τον θόρυβο, “την ήρα από το στάρι”, χρειάζεται χρόνος, κόπος και γνώση.

Γιατί τις περισσότερες φορές κινδυνεύεις να αποδειχθεί… άνθρακας ο θησαυρός, (αν και τον χειμώνα τούτο και ο άνθρακας για θησαυρός θα πουλιέται) και η υποτιθέμενη ευκαιρία που νομίζεις ότι έχεις στο κουπόνι σου να αποδειχθεί value bet… από την ανάποδη.

Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων, πως θα εξελιχθεί το αποψινό ματς στη Δανία. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η Στεάουα δεν θα κατέβει με 11 αναπληρωματικούς, αλλά με ανταγωνιστική ενδεκάδα κόντρα σε έναν αντίπαλο που μόνο φόβητρο δεν είναι. Ή αν προτιμάτε, έχουμε μπροστά μας ένα ευρωπαϊκό ματς του 1,90+ που μας προσφέρεται στο 1,60. Σημεία των καιρών…