','

' ); } ?>

Value Bet: Όποιος ψάχνει βρίσκει

“Ζητάτε και θα σας δοθεί, ψάχνετε και θα βρείτε, χτυπάτε την πόρτα και θα σας ανοιχτεί. Γιατί όποιος ζητάει λαμβάνει κι όποιος ψάχνει βρίσκει…” Κι όποιος χτυπά στη value bet και ψάχνει που χάθηκε ο Καθηγητής Μυστήριος από το Match Money, μια πόρτα του ανοίγεται. Γιατί εδώ δεν μιλάμε απλώς για στοίχημα. Εδώ κάνουμε Bet Therapy!

Louis Vuitton Value Bet

Τα value bet σήμερα είναι σαν τις Λουί Βιτόν Θα τα βρεις σε χιλιάδες ιστοσελίδες. Με μεγαλύτερη συχνότητα και από “μαϊμούδες” σε πάγκους λαθραίων (και μη) μικροπωλητών.

Το πρόβλημα είναι πως εντοπισμός value bet προϋποθέτει δύο πράγματα. Αφενός να έχεις εκτίμηση πιθανοτήτων ενός σημείου. Το σημείο αναφοράς (benchmark που το λεν στο χωριό μου) βάσει του οποίου θα προκύψει η αξία για στοίχημα. Η δίκαιη απόδοση, δηλαδή η σωστή πιθανότητα.

Ο ένας τρόπος λοιπόν, είναι να κατέχεις την χαμένη τέχνη του odds maker. Ο έτερος είναι να έχεις στη διάθεση σου ένα αξιόπιστο μαθηματικό μοντέλο εκτίμησης πιθανοτήτων.

Στοίχημα κόντρα στη “σοφία του πλήθους”

Και στις δύο περιπτώσεις στήνεις καρτέρια. Αρχικά για ακαλιμπράριστα early odds. Στη συνέχεια για την κρίσιμη είδηση που δεν έχει ενσωματωθεί στα odds της αγοράς. Και στο φινάλε για αλλαγές αποδόσεων που προκύπτουν από μαζικά bet.

Γιατί όσο πιο δημοφιλές είναι ένα γεγονός, τόσο πιο εύκολα διαστρεβλώνεται η αλήθεια. Το στοίχημα σήμερα μοιάζει όλο και περισσότερο με χρηματιστήριο. Οι αποδόσεις, όσο αυξάνεται ο τζίρος, δεν αντανακλούν πιθανότητες.

Αντανακλούν τις προτιμήσεις των παικτών. Η ασιατική αγορά που ποδηγετεί τις αλλαγές αποδόσεων παγκοσμίως, δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια, τα true odds. Ενδιαφέρεται μόνο να έχει το “σωστό” line με βάση τα πονταρίσματα.

Και σωστό line είναι αυτό που ελαχιστοποιεί το ρίσκο του bookmaker. Δηλαδή ισοσκελίζει τα πονταρίσματα των παικτών. Ώστε να καρπωθεί το πλήρες όφελος της γκανιότας. Χωρίς να τον νοιάζει καθόλου το αποτέλεσμα.

Value bet – Καθηγητής Μυστήριος

Τα value bet όμως δεν έχουν μνήμη. Είτε αφορούν αρχικά odds χαμηλής ακρίβειας, είτε από αλλαγμένα ασιατικά lines. Για τον σοβαρό παίκτη είναι το ένα και το αυτό. Έχει κάνει την προετοιμασία του, έχει δηλαδή benchmark odds (πιθανότητες) και αξιολογεί αποκλίσεις αποδόσεων.

Kelly Criterion value bet στοίχημα Καθηγητής Μυστήριος

Πάντα πάνω στις ράγες ενός μεθοδολογικού πλαισίου. Το οποίο περιλαμβάνει και money management. Αυτό που ταιριάζει καλύτερα στην παικτική ιδιοδυγκρασία του καθενός. Βέβαια ο Καθηγητής Μυστήριος έχει καταλήξει στο περίφημο Κριτήριο Kelly – όλοι το ξέρουν αυτό.

Το στοίχημα όμως είναι προσωπική υπόθεση. Το αν θα παίξεις για μακροπρόθεσμο κέρδος ή χαβαλέ, με σύστημα ή τυχάρπαστα, σε λογική value bet ή πρόβλεψης, μπεταράδικα ή με γνώση, δεν μπορεί να στο επιβάλει κανείς “Καθηγητής Μυστήριος”…

Kelly Criterion Strategy

Τι είναι όμως το Kelly Criterion και γιατί βρίσκει ιδανική εφαρμογή στο στοίχημα; Το κριτήριο Kelly είναι απλώς το καλύτερο εργαλείο money management. Καθορίζει δηλαδή το βέλτιστο ποντάρισμα σε κάθε σημείο, σαν ποσοστό της κάβας του καθενός.

Η φόρμουλα Kelly, συγκρίνει την εκτίμηση πιθανότητας του παίκτη με αυτή που αντιστοιχεί στις αποδόσεις του μπουκ. Και με βάση την εκάστοτε απόκλιση, υπολογίζει το βέλτιστο ύψος πονταρίσματος για στοίχημα. Προφανώς ο βαθμός επιτυχίας του εξαρτάται από την ικανότητα του παίκτη να υπολογίζει πιθανότητες.

Kelly Criterion στοίχημα value bet Καθηγητής Μυστήριος Bet Therapy
Καθηγητής Μυστήριος – Kelly Criterion Value Bet

Στην ουσία, η όλη στρατηγική μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα είδος μονομαχίας μεταξύ του παίκτη και του bookmaker. Με τον νικητή να καθορίζεται (σε βάθος χρόνου) από τον βαθμό ικανότητας του παίκτη να εκτιμά πιθανότητες με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον μπουκ.

Παράδειγμα εφαρμογής Kelly Criterion στο στοίχημα

Ας δούμε όμως ένα τυπικό παράδειγμα χρήσης του Kelly Criterion στο στοίχημα. Ας υποθέσουμε ότι ο bookmaker μας δίνει ένα σημείο στο 3.00. Το οποίο όμως, σύμφωνα με την εκτίμηση ή/και το μοντέλο μας, έχει πιθανότητα επαλήθευσης 40%. Ο ορισμός του value bet – από τα πιο κλασσικά που παίζει ο Καθηγητής Μυστήριος.

Από τη στιγμή που το σημείο μας έχει 40% πιθανότητα, η πιθανότητα να μην επαληθευτεί (q) είναι 60%. Οπότε η εφαρμογή του κριτηρίου Kelly έχει ως εξής

Αυτό που μας λέει εντέλει η φόρμουλα, είναι ότι το εν λόγω value bet, αξίζει να παιχτεί στοίχημα με μίζα το 20% (0,2) της συνολικής μας κάβας. Προϋπόθεση λοιπόν για ένα δυνητικό στοίχημα έχουμε positive expected value. Τότε εφαρμόζοντας το Kelly Criterion, ξέρουμε πόσο πρέπει να ποντάρουμε ανά περίπτωση.

Τουλάχιστον έτσι παίζει και αυτά πρεσβεύει ο Καθηγητής Μυστήριος. Εξ ου και η – guest star – παρουσία στο Bet Therapy. Που δεν έχει ανάγκη καμιά συνδρομή. Ούτε κυριολεκτικά, ούτε μεταφορικά. Γιατί στο Bet Therapy δεν θα βρεις προγνωστικά στοιχήματος.

Θα βρεις αναλύσεις και δεδομένα Με ποδοσφαιρική γνώση, προαιώνια πείρα (στο στοίχημα), ευλαβική προσήλωση στη μέθοδο (value bet) και… φόβο Θεού. Σαν παιδιά που παίζουν στην άσφαλτο κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Μαραντόνα στη Νάπολι.

“Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε”… Τα value bet του Μυστήριου θα είναι στο Bet Therapy σε πιο συχνή βάση. Όλα good που λένε και στο χωριό μου!…

Value bet Κυριακής

Εισαγωγικό το σημερινό κείμενο. Αλλά όσοι είχαν την ιώβεια υπομονή να το διαβάσουν, δεν θα βγουν χαμένοι. Τουλάχιστον σε βάθος χρόνου. Γιατί το στοίχημα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να το αφήσουμε στα χέρια του μπουκ, αθλητικογράφων και αυτόκλητων γκουρού.

Value Bet στοίχημα Καθηγητής Μυστήριος Bet Therapy

Πολύ ιδιαίτερη ημέρα σήμερα για αρκετές ομάδες και διεθνείς παίκτες. Κυρίως αυτές που έπαιξαν “ματς της χρονιάς” μεσοβδόμαδα. Και τώρα θα δουν τους καλύτερους τους να σκορπίζουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα με τις εθνικές τους ομάδες. Ειδικά τους Λατίνους που θα παίξουν προκριματικά Μουντιάλ.

Ξεκινάω από την Φρανκφούρτη όπου η τοπική Άιντραχτ έχει ένα αναμενόμενα δύσκολο ξεκίνημα σεζόν με δύο κακές εμφανίσεις. Αναμενόμενα λόγω της φυγής του αρχιτέκτονα Γκλάσνερ. Παράλληλα μέσα σε λίγες μέρες πούλησε τους δύο κορυφαίους παίκτες της (Λίντστρεμ, Μουανί), ενώ είχε χάσει και τον Καμάντα.

Την Πέμπτη δεν ήτα πειστική ούτε σε εύκολο ευρωπαϊκό και τώρα υποδέχεται την εξαιρετική Κολωνία του Steffen Baumgart. Το πολύ για 2.90 το διπλό της Κολωνίας στα κιτάπια του Μυστήριου, στο 3.50 η αγορά. Προφανές value bet.

Από οδυνηρό αποκλεισμό στα πέναλτι την Πέμπτη η Μπραν. Στάθηκε πολύ καλά απέναντι στην Άλκμααρ και η απογοήτευση είναι τεράστια. Από δύο τρομερά ματς αναφοράς η Σάρπσμποργκ – διέλυσε 4-0 την Τρόμσο και 0-3 την Οντ.

Τρομερά καταπονημένη σωματικά και ψυχολογικά η Μπραν – στο ζενίθ της η Σάρπσμποργκ. Ούτε εδώ είναι για πάνω από 3.00 το διπλό. Το βρίσκεις όμως εύκολα στο 3.75! Πως μπορείς να πεις όχι σε τέτοιο στοίχημα;

Καθηγητής Μυστήριος value bet
Καθηγητής Μυστήριος – Value Bet Κυριακής