','

' ); } ?>

Τα 11 δαχτυλίδια

🏀 Το γεγονός ότι κανένας δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της “απόσυρσης” της φανέλας με το νούμερο 6 στην οροφή του Μπόστον Γκάρντεν στις 13 Μαρτίου του 1972, οφείλεται απλούστατα στην ιδιαιτερότητα ότι δεν υπήρξε ουδείς καλεσμένος. Κι ας επρόκειτο για τη φανέλα του Μπιλ Ράσελ, του μοναδικού παίκτη στην ιστορία του NBA που έχει στη συλλογή του 11 χρυσά δαχτυλίδια πρωταθλητή – όλα με τη φανέλα των Σέλτικς της Βοστώνης, μεταξύ του 1957 και του 1969!

🏆 Κι όμως, ο αθλητής με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία των αμερικάνικων σπορ, δεν ήθελε να πάρει το μερτικό του στη δόξα, ούτε να γνωρίσει την αποθέωση από τους παλιούς του οπαδούς, στους οποίους παρεμπιπτόντως ένοιωθε ότι δεν τους χρωστάει τίποτα!

☘ Γιατί όταν τρία χρόνια νωρίτερα, είχε ανακοινώσει την απόσυρση του από την ενεργό δράση στα 34 του και ενώ είχε ένα χρόνο ακόμη συμβόλαιο με τους Σέλτικς, η φράξια των σκληροπυρηνικών οπαδών των Σέλτικς, βρήκε την αφορμή να το αποκηρύξει ως «προδότη» – στην πραγματικότητα βέβαια έχοντας πιο ταπεινά ελατήρια, ενός ως τότε υφέρποντος ρατσισμού! Βλέπετε ο Ράσελ, υπήρξε ο πρώτος μαύρος σούπερ σταρ του ΝΒΑ, σε μία εποχή που το ακόμη και το μπάσκετ «ανήκε» σχεδόν αποκλειστικά στους λευκούς.

🎽 Η διπλωματία δεν ήταν ποτέ το φόρτε αυτού του εξαιρετικού αθλητή, πόσο μάλλον απέναντι σε ανθρώπους με τόση αχαριστία και θλιβερή συμπεριφορά. Έτσι ο Μπιλ Ράσελ ήταν ανένδοτος και απαίτησε σθεναρά, η απόσυρση της φανέλας του, να λάβει χώρα σε εντελώς ανύποπτο χρόνο και στην απόλυτη ανωνυμία μίας άψυχης τελετής : χωρίς καθόλου κόσμο, χωρίς κάμερες και προπάντων χωρίς επευφημίες από τους άσπονδους παλιούς οπαδούς του. Γιατί πράγματι, τίποτα δεν τους χρωστούσε!

📷 Στη φώτο, ο θρύλος των Μπόστον Σέλτικς Μπιλ Ράσελ, σε μία από τις επικές μονομαχίες του με τον Γουίλτ Τσάμπερλεϊν, όταν εκείνος είχε καταλήξει στους Λος Άντζελες Λέϊκερς στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Ο Μπιλ Ράσελ έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 88 ετών το βράδυ της Κυριακής. Το άγαλμα του κοσμεί από το 2013 το Μπόστον Γκάρντεν, ενώ υπήρξε το απόλυτο πρότυπο για πλειάδα μετέπειτα παικτών, όπως ο Κόμπι Μπράιαντ.

🎤 Γιατί όπως είχε πει χαρακτηριστικά ο συμπαίκτης του στους Σέλτικς και στη συνέχεια θρυλικός προπονητής Ντον Νέλσον: «Υπάρχουν δύο λογιών σουπερστάρ. Αυτοί που μεσουρανούν χάρις στην αμέριστη αρωγή των συμπαικτών τους στο παρκέ, επισκιάζοντας τους εντέλει. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι σπάνιοι, που κάνουν τους συμπαίκτες τριγύρω τους να δείχνουν καλύτεροι από όσο πραγματικά είναι και αυτός ακριβώς ο τύπος σταρ ήταν ο Μπιλ Ράσελ.»

🥇 Τον Φεβρουάριο του 2009 ο θρυλικός κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, ανακοίνωσε ότι στο εξής το βραβείο του MVP της εκάστοτε σειράς τελικών του θα μετονομαζόταν σε βραβείο «Μπιλ Ράσελ». Και όταν μετά το 5ο παιχνίδι της σειράς των τελικών του 2009 ο Κόμπι Μπράιαντ ανακηρύχθηκε σε πολυτιμότερο παίκτη της σειράς των τελικών, το ίνδαλμα του ήταν εκεί για να του απομείνει το βραβείο. Γιατί οι μεγάλες ιστορίες, αξίζουν πάντα ένα ευτυχισμένο τέλος…

Maestro