','

' ); } ?>

Μουντιάλ 2026 – Back to the Future

Το Μουντιάλ τελείωσε, ζήτω το Μουντιάλ. Μπορεί το Μουντιάλ του Κατάρ να άφησε τα πιο αμφιθυμικά αισθήματα στους ρομαντικούς, αλλά που να δεις τι σου’ χω για μετά. Το Μουντιάλ 2026 θα είναι πραγματικά ο “Μπεν Χουρ” του Ποδοσφαίρου, με 48 ομάδες και τρεις διοργανώτριες χώρες.

Είναι προφανές εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, ότι στο ποδόσφαιρο, δεν υπάρχει επιστροφή. Η χυδαία εμπορευματοποίηση του είναι ακατάσχετη. Πατώντας στην αφοπλιστική μαγεία της στρογγυλής θεάς και σαν αδιαμφισβήτητη “lingua franca” της εποχής μας, η FIFA σχεδιάζει ένα τουρνουά “Φρανκεστάιν”.

Το Μουντιάλ του 2026 θα αποφέρει 640 εκατομμύρια επιπλέον έσοδα, με τον συνολικό του τζίρο να υπολογίζεται στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Το καλό είναι ότι θα διεξαχθεί σε τρεις χώρες με τεράστιο potential. Μπορεί στο Μεξικό να έχει ήδη βαθιές ρίζες σαν λαϊκό άθλημα, αλλά πλέον τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον Καναδά έχουν γίνει τρομερά βήματα προόδου και ανεβαίνει με εκθετικό ρυθμό στις προτιμήσεις του κοινού.

48 Ομάδες αλλά με τι σύστημα διεξαγωγής;

Το παρήγορο είναι ότι ο Διευθυντής Ανάπτυξης της FIFA, δεν είναι άλλος από τον Αρσέν Βενγκέρ. Με άλλα λόγια, αυτός είναι που έχει και τον τελικό λόγο για το format της διοργάνωσης. Το κακό είναι ότι αυτή τη στιγμή, από τις τρεις ιδέες που υπάρχουν στο τραπέζι, μοιάζει να έχει προβάδισμα η πιο ηλίθια.

Μουντιάλ 2026. Στοίχημα και value bet. Η ΦΙΦΑ και το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Μουντιάλ 2026 – Είναι πολλά τα λεφτά

Τουρνουά με 16 ομίλους των τριών ομάδων. Το βασικό πρόβλημα αυτής της εκδοχής είναι ότι θα μπορούσε άνετα να προκύψουν πληθώρα αγώνων με “βολικό” αποτέλεσμα στην τρίτη αγωνιστική. Λες και όλα γίνονται για το στοίχημα.

Η δε τερατογένεση που προτείνεται σαν “λύση” αυτού του προβλήματος, είναι σε περίπτωση ισοπαλίας, ακόμη και στα ματς των ομίλων, να οδηγούμαστε στην διαδικασία των πέναλτι και ο νικητής να παίρνει έναν επιπλέον βαθμό. Η χαρά των Μπουκ δηλαδή.

Ευτυχώς τα δύο εναλλακτικά συστήματα διεξαγωγής για το Μουντιάλ 2026 προκαλούν λιγότερο την κοινή λογική. Είτε 12 γκρουπ των τεσσάρων ομάδων, είτε δύο ξεχωριστά τουρνουά 24 ομάδων (με 6 γκρουπ των τεσσάρων το καθένα). Σε κάθε περίπτωση ο minimum αριθμός αγώνων θα ανέλθει στους 80 (από 64 που είναι σήμερα). Με απώτερο στόχο να φτάσουν τους 104. Προφανές το value bet για την FIFA.

Δίπλα στον βασιλικό

Οφείλουμε πάντως να ομολογήσουμε ότι δεν είναι όλα τόσο απευκταία. Δίπλα στον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα λέει ο λαός και στην περίπτωση μας, η γλάστρα είναι όλες οι γωνιές του πολύπαθου πλανήτη μας πέραν της Γηραιάς Ηπείρου.

Μουντιάλ 2026. Παγκόσμιο Κύπελλο 2026. Mundial 2026.
Μουντιάλ 2026: Η νέα κατανομή ανά Ήπειρο

Γιατί στη FIFA είχαν τουλάχιστον την οξυδέρκεια, τις επιπλέον θέσεις να τις κατανείμουν στις πιο “αδικημένες” Ηπείρους. Έτσι η Αφρική και η Ασία, σχεδόν θα διπλασιάσουν τις συμμετοχές τους με τέσσερεις παραπάνω θέσεις κάθε μία. Έτσι η ζώνη της Αφρικής θα φτάσει τις 9 ομάδες και η ζώνη της Ασίας τις 8.

Το τουρνουά των Μπαράζ

Παράλληλα, θα μπορούν να διεκδικήσουν δύο επιπλέον θέσεις που θα προκύψουν από το τουρνουά των Μπαράζ. Το καινοφανές αυτό τουρνουά θα λάβει χώρα λίγους μήνες πριν το Μουντιάλ 2026 με τη συμμετοχή 6 χωρών. Μία για κάθε Συνομοσπονδία – εξαιρουμένης όμως της UEFA – και μία επιπλέον για την Ήπειρο που βρίσκονται οι διοργανώτριες χώρες.

Είναι προφανές ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 που θα διεξαχθεί στα γήπεδα των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικό θα αποτελέσει ορόσημο. Το αν θα είναι ορόσημο για νέες απάτητες κορυφές του αθλήματος ή θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας θα το κρίνουν οι ιστορικοί του μέλλοντος.